Ce sunt experimentele teatrale si de ce sunt acestea importante pentru copilul nostru?

12th Jan 2016

 

cortina

După o vastă cercetare,  am descoperit că mișcarea aceasta a teatrului pentru copii predomină cel mai mult în Europa, țările europene descoperind importanța acestei activități și valoarea sa în dezvoltarea celor mici.

Școlile de actorie și teatru pentru copii sunt acum foarte cunoscute în Anglia, cele mai căutate fiind în Liverpool sau în Londra.  SUA care surprinzător nu ocupă locul întâi, a reușit în ultimii ani totuși să se încadreze pe locul 3 în lume cu teatrul pentru copii din Minneapolis, Minnesota.

Experimentele teatrale participă în mod direct la dezvoltarea personală a copilului.
Acestea aduc beneficii precum deschiderea celui mic către comunicare cu cei de o seamă și cu adulții deopotrivă, identificarea sinelui – a unor calități și a unor defecte, acceptarea și respectarea celuilalt și multe altele.

În România descoperim o listă deschisă cu teatrele care activează, iar în Timiș,Timișoara, după cum știm experimentele teatrale sunt în topul evenimentelor culturale. În mica Vienă teatrul pentru copii se desfășoară la mai multe instituții precum Teatrul Merlin, Teatrul Național Mihai Eminescu,Teatrul German de Stat, sau Teatrul Maghiar de Stat toate fiind atent organizate pentru nevoile fiecăruia.

Aici la Darinur, credem cu tărie că experimentele teatrale ocupă un rol foarte important în dezvoltarea sensibilităţii, a imaginaţiei și a creativităţii artistice prin care copilul va ajunge să se cunoască și să se exprime mai bine.

El poate învăța de asemenea să își cunoască și să își controleze corpul, emoțiile, stările, dorințele, să își dezvolte spiritul de observație, să învețe să se concentreze și să se integreze într-un grup.

Expertul în artă dramatică Marcela Andrei explică faptul că după participarea la atelierele teatrale, în foarte scurt timp, copiii au reușit să se cunoască pe sine, să își învingă teama de a-și susține opinia și mai ales să le respecte părerile și diferențele celor din jur,”

Activitățile teatrale se desfășoară în marea majoritate a timpului urmărind un anume concept educațional care implică o metodă de abordare a disciplinei prin interacțiune directă, în mod liber și deschis.

Astfel, programa respective reușește să țină cont de gradul de dezvoltare al fiecărui copil în funcție de vârstă și de anumite necesități legate de evoluția vorbirii, a mobilității fizice și psihice, a capacității de socializare, de autocunoaștere, de integrare, de conștientizare a deprinderilor greșite și eliminarea lor treptată (de ex.: gesturi necontrolate, ticurile verbale, vorbirea prea tare etc.) și multe altele.

Jocul de rol în învățare reprezintă experimentarea unor situații reale într-un mediu lipsit de riscuri.

experimente-teatrale

 

Sub o atentă îndrumare experimentele teatrale la Darinur vor lua forma unor exerciții de improvizație și jocuri specifice, prin care urmărim:

  • Înțelegerea conduitei sociale
  • Deprinderea alfabetului pronunțat corect pentru o dicție corectă și desigur îmbinarea acesteia cu atitudinea corectă;
  • Respectarea regulilor de participare la jocurile propuse;
  • Manifestarea sentimentelor de toleranță și prietenie în raportul cu ceilalți copii;
  • Luarea deciziilor împreună cu ceilalți copii în atingerea scopului propus;
  • Repetarea unei piese de teatru și prezentarea acesteia în public.
  • Dezvoltarea imaginației
  • Dezvoltarea expresivității corporale, a mimicii feței
  • Dezvoltarea simțului de observație asupra spațiului înconjurător
  • Conștientizarea și dezvoltarea simțurilor și a memoriei
  • Abordarea textelor: poezie, fabulă, monolog, dialog, părți din piese de teatru, cântece

*vedeți informații legate de activitățile speciale de canto pentru cei interesați

 

Dna Dr. Psiholog Carmen Anghelescu în urma activităților teatrale “Crește prin teatru” din 2013, susține că „După numai 11 ateliere, copiii au demonstrat un spirit de observație extraordinar și o foarte bună putere de concentrare. Și-au exersat procesele de memorare, de asociere logică, iar inventivitatea le-a fost stimulată constant. Dar mai ales, marele lor câștig din această aventură este dezvoltarea toleranței și solidaritații în relațiile cu cei din jur. Aceasta este o achiziție pe care o vor păstra pe tot parcursul vieții și care de cele mai multe ori nu este oferită de metodele formal-insituționale de educație.”

Din perspectiva culturală, copiii învață să facă ceva plin de sens și își dezvoltă calități ale ego-ului, cum ar fi atenția sporită, păstrarea răbdării și totodată aprofundări operaționale : analiza, sinteza, comparația, imaginația.

Aici la Darinur credem într-o formă de învățământ “altfel”, susținem și încurajăm libertatea de exprimare a celui mic și observăm cum aceasta duce la o  dezvoltare armonioasă a copilului.

Te invităm să îl înscri pe cel mic cu încredere Experimentele Teatrale, activitate nouă la clubul nostru, înființată special pentru a împlini nevoile copilului tău.

Experimente Teatrale, din ianuarie 2016 la Darinur!